▶ Het gebruik van bepaalde materialen veranderde na een grote stadsbrand in Amsterdam in 1452
Leestijd: 2 minuten
Artikel geschreven op 01-12-2023
Laatste update 01-12-2023
Dakmaterialen
Wat is dakbedekking nou eigenlijk?
Dakbedekking bepaald grotendeels hoe een huis aan de buitenkant er uit komt te zien. Of het huis nu een klassieke, moderne of een mix van stijlen heeft, de keuze van het soort dakbedekking kan de uitstraling van een woning maken of breken. Een goed gekozen dakbedekking draagt bij aan de uitstraling en definieert het karakter van uw woning. De kleur en vorm van de woning zijn natuurlijk belangrijke onderdelen in dit geheel. Van een robuust leisteen dak tot de glanzende en moderne uitstraling van een metalen dak. Welke keuze u ook maakt, het draagt bij aan het unieke karakter van uw woning. De materiaalkeuze, maar ook de kleurvariaties spelen een rol in hoe het dak gaat matchen.
Naast het visuele aspect is functionaliteit van de dakbedekking een andere belangrijke aspect om niet te vergeten. Dakbedekking gaat niet alleen over het uiterlijk van een huis. Het draagt ook bij aan de isolatie en energie zuinigheid van de woning. Materialen zoals EPDM en groendaken zorgen dat warmte veel beter wordt vast gehouden in de woning. Dit resulteert in een daling van de energiekosten en draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat.
▶ Klei en riet, materialen die vroeger veelvuldig werden gebruikt.
De geschiedenis van dakbedekking
De geschiedenis van dakbedekking heeft een een interessante ontwikkelding doorgaan. Eeuwenlang kozen mensen de materialen voor hun daken gebaseerd op wat er simpelweg beschikbaar was. Honderden jaren terug was het harstikke normaal om natuurlijke materialen te gebruiken. Deze materialen waren harstikke gemakkelijk te verkrijgen en lagen dan ook letterlijk voor de hand. In bosrijke gebieden waren bijvoorbeeld hout en bladeren of klei populaire keuzes, terwijl in kustgebieden riet en zeewier gebruikt werden.
Het gebruik van dit soortmaterialen veranderde echter heel snel na een grote stadsbrand in Amsterdam in 1452. Deze ramp zorgde voor een belangrijke verschuiving in de bouwvoorschriften. De overheid begon met het afdwingen van striktere bouwregels. Huiseigenaren werden verplicht om bakstenen muren te plaatsen tussen hun huis en dat van de buren. Deze manier van compartimenteren was om de verspreiding van vuur te vertragen en toekomstige rampen te voorkomen.
De tegenwoordige trend van groendaken
Een van de meest opvallende trends in dakdekkers branche zijn de zogenaamde groendaken. Deze daken, beplant met bijvoorbeeld gras, transformeren niet alleen de uitstraling van gebouwen, maar bieden ook talloze voordelen voor het klimaat. Groendaken spelen een rol in de isolatie van gebouwen wat resulteert in aanzienlijke verlaging van de energierekening. In de zomer bieden groendaken verkoeling, terwijl ze in de winter warmte vasthouden. Bovendien verbeteren groendaken de luchtkwaliteit door CO2 te absorberen en zuurstof te produceren.
Groendaken zijn niet alleen heel handig maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden door een habitat te bieden voor diverse planten en dieren. Daarnaast kunnen groendaken regenwater opvangen en vertragen de afvoer ervan wat helpt bij het voorkomen van overstromingen in stedelijke gebieden.
▶ Groendaken bieden isolerende voordelen en zijn goed voor de natuur.
Gebruik van duurzame dakbedekking
Wanneer je voor duurzaamheid gaat is de keuze voor welke soort dakbedekkingen je gaat kiezen belangrijk. Voor zowel de klant als de dakdekker is het van belang om te kiezen voor materialen die niet slecht zijn voor het milieu. Maar ze moeten daarnaast ook een effectieve bescherming bieden tegen diverse weersomstandigheden. Deze keuze is belangrijk om zowel de duurzaamheid als de functionaliteit van daken te waarborgen met het oog op een klimaatbewuste toekomst.
Recente ontwikkelingen in de dakbedekkingsindustrie hebben geleid tot de introductie van materialen die beter bestand zijn tegen extreem weer. Zo zijn er verbeteringen doorgevoerd in isolatiematerialen waardoor deze niet alleen beter zijn voor je energie rekening, maar ook betere bescherming bieden tegen hitte en kou. Ook is er vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van waterbestendige materialen die lekkages en waterschade voorkomen.
Net als jij zijn wij altijd op de hoogte van het laatste dakdekkersnieuws.
Help ons met de laatste nieuws en TIP de redactie.
Delen


